sobota, 15 października 2016

Zapiekanka ze schabu

Czasem nie potrzeba dużej ilości składników, żeby stworzyć danie smaczne. Jak na zapiekankę, ta składa się naprawdę z niewielu produktów, a nic nie traci na smaku.

Składniki dla 3-ech osób:
3-4 plastry schabu (w zależności od wielkości naczynia)
10 marchwii
2-3 cebule
Majonez
Kostka żółtego sera
Olej
Sól, pieprz ziołowy

Schab rozbijamy tak, jak na kotlety i przyprawiamy, marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju, na dnie układamy równomiernie marchew tak, aby jej warstwa wynosiła ok 1cm. Na to kładziemy schab tak, żeby zajął powierzchnię maczyczynia i zbytnio nie nakładał się na siebie. Posypujemy go cebulą i smarujemy majonezem.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200st) i zostawiamy na pół godziny. Ser trzemy na tarce i po pół godzinie rozsypujemy po zapiekance. Zmniejszamy temp. do 180 st i pieczemy jeszcze 20 min.