niedziela, 30 października 2016

Gulasz wołowy

Dzisiaj będzie sos bez śmietany, zupełnie inaczej niż zazwyczaj w mojej kuchni. do przygotowania gulaszu użyłam po raz pierwszy żeliwnej brytfanny i jestem zachwycona. Sos wyszedł ciemny, inny niż w naczyniach teflonowych.


Skladniki:
500g mięsa wołowego (u mnie gulaszowe z łopatki)
500ml bulionu warzywnego
Cebula
Garść suszonych grzybów
2 średnie ogórki kiszone
1 łyżka mąki ziemniaczane
1 łyżka oleju
Sól, pieprz

Mięso kroimy w kostkę, w brytfannie rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, i obsmażamy w wysokiej temperaturze. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa. zmniejszamy temperaturę uważając, żeby nie spalić cebuli. Doprawiamy tylko pieprzem i zalewamy bulionem. Zamykamy przykrywką i prużymy na wolnym ogniu ok. 2h. (do miękkości mięsa). Dokładamy grzyby, ogórki kroimy w drobną kostkę. Po 15-20 min. dodajemy ogórki i całość gotujemy koleje 20 min.
Po tym czasie solimy, rozrabiamy mąkę z niewielką ilością wody i zagęszczamy sos. Ostatecznie doprawiamy i gotowe.