niedziela, 4 września 2016

Mięsny sos pomidorowy z mascarpone

Jak dla mnie najlepszy: gęsty, slodko-pikantny sos do makaronu. Kiedyś w Olsztynie był, a może nadal jest,  bar w którym podawano podobne sosy do makaronu.

Skladniki:
500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
Puszka krojonych pomidorów
6-7 pieczarek
Spora cebula
Kilka-kilkanaście kawałków marynowanej papryki jalapeno
Opakowanie serka mascarpone
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
suszona bazylia, oregano, majeranek
pół łyżeczki cukru
Sól, pieprz
Olej

Olej rozgrzewamy na patelni i wrzucamy mięso.  Przyprawiamy i podsmażamy. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki i dodajemy do mięsa.  Gdy grzyby zmiękną dodajemy pomidory i dusimy aż się rozpadną.
W tym czasie na drobne kawałki kroimy papryczki. Ich ilość zależy od tego, jak ostre ma być danie. U mnie jest ich zawsze sporo. Przyprawiamy sos solą,  cukrem i ziołami, zagęszczamy serem. Makaron gotujemy oddzielnie.