czwartek, 15 września 2016

Idealna zupa na chłodne dni- kapuśniak

Odrobina smażonego boczku i kiszona kapusta- jak dla mnie para idealna :-)

Składniki:
300g surowego, chudego boczku
400g kapusty kiszonej
3-4 ziemniaki
włoszczyzna
koper
2-3 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
Sól, pieprz

Do garnka wlewamy wodę  (ok1.5l), wkładamy w całości boczek, ziele angielskie i liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Warzywa obieramy, marchew i pietruszkę trzemy na tarce. Włoszczyznę łącznie z porem dokładamy do wrzącego wywaru i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i po tych 30min wrzucamy do zupy. Wyjmujemy pora, seler i odrzucamy.  Boczek wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy go w drobną kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Zupę gotujemy do miękkości ziemniaków.  Kapustę kroimy na mniejsze części. Ja jej nie płuczę, bo lubię jak zupa jest naprawdę kwaśna. Jak ziemniaki są miękkie wrzucamy kapustę i podsmażony boczek. Gotujemy jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy i wlewamy na talerze gorącą zupę. Możemy dodać do smaku świeżego kopru.