piątek, 30 września 2016

Ekspresowe tagiatelle z wędzonym łososiem

Przy braku wolnego czasu dania ekspresowe są bardzo pożądane. Przygotowanie tego posiłki trwa tyle, co ugotowaniu makaronu :-)

Skladniki na 2 osoby:
100-150g wędzonego łososia
1 serek mascarpone
sok z 1/2 cytryny
pół pęczka świeżego kopru
pieprz świeżo mielony
200g makaronu

Do wrzącej, osolonej wody wkładamy makaron i gotujemy tak, jak podane jest na opakowaniu. Łososia rozdrabniamy na kawałeczki (palcami) i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Podsmażamy do uzyskania jasnoróżowego mięsa.
Dodajemy serek i rozpuszczamy go na wolnym ogniu. Doprawiamy cytryną, pieprzem i posiekanym koprem. Makaron odcedzamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy, chwilę trzymamy na ogniu i nakładamy od razu na talerze.