niedziela, 7 sierpnia 2016

Podudzia z kurczaka zapieczone w sosie z suszonych borowików

Sezon grzybowy już się zaczął i mam pierwsze świeżo suszone borowiki.
Dzisiaj propozycja bardzo aromatyczna.

Składniki:
1 kg podudzi drobiowych
4 garści suszonych grzybów
mała cebula
0,5 l bulionu drobiowego
150ml słodkiej śmietany 18%
2 łyżki mąki
garść świeżej natki pietruszki
2 łyżki masła
Sól, pieprz

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdy kawałek mięsa kładziemy odrobinę masła.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180st z termoobiegiem i pieczemy do zrumienienia mięsa.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę.  Podsmażamy ją i zalewamy bulionem. Dodajemy grzyby i dusimy 10-15 min. W kubku rozrabiamy mąkę ze śmietaną i odrobiną wody. Energicznie mieszając sos wlewamy wszystko na patelnię i doprowadzamy do wrzenia.
Podudzia zalewamy sosem i wstawiamy na 15 min z powrotem do piekarnika. Po wyjęciu posypujemy pokrojoną pietruszką. Dzisiaj podałam je z brązowym ryżem, ale będą równie dobre z ziemniakami czy makaronem.