wtorek, 16 sierpnia 2016

Costolette alla pizzaiola

Włoska potrawa pochodząca z Kampanii. Siedząc ostatnio w knajpce i czekając na posiłek przeglądałam książkę z włoskimi przepisami. Sfotografowałam ciekawsze przepisy żeby je wypróbować.  Kuchnia włoska to prostota dań połączona z wyśmienitym smakiem.

Składniki na 4 osoby:
4 plastry ok 2 cm karkówki wieprzowej
ok 500g dojrzałych pomidorów
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka oregano
125 ml czerwonego, wytrawnego wina
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

Na patelni rozgrzewamy oliwę.  Na dużym ogniu smażymy z obu stron kotlety do zarumienienia.
Odkładamy je na talerz i przykrywamy, żeby odpoczęły. Pomidory parzymy, ściągamy skórkę i kroimy miąższ na kawałki, usuwając pestki. Czyścimy patelnię po kotletach i na nowo rozgrzewamy oliwę.  Podsmażamy delikatnie czosnek (w plasterkach, jednak ja przecisnęłam go przez praskę) i wrzucamy pomidory, koncentrat, wino i połowę oregano. Oregano lepiej jak jest świeże.
Gotujemy sos i zagęszczamy go przez odparowywanie.
Doprawiamy solą i pieprzem. Do gotowego sosu wkładamy mięso razem z sokiem, który z niego wypłynął i dusimy ok. 15 min. Podajemy gorące, posypując kotlety oregano.