poniedziałek, 11 lipca 2016

Sos do makaronu a'la bolognese

Jeszcze żadnego posta nie pisałam tak długo. Jest pełnia sezonu, mnóstwo pracy i z czasem bardzo krucho. Dzisiaj przepis na najprostszy wg mnie sos do makaronu.

Składniki na 4 porcje:
500g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowe)
2 średnie cebule
2 puszki krojonych pomidorów
Po pół garści bazylii, majeranku, oregano
odrobina tymianku
2-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Łyżeczka cukru
Sól, pieprz
Odrobina oleju

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Przyprawiamy i smażymy do zarumienienia. Cebulę kroimy w piórka i dokładamy do mięsa.
Jak już się zeszkli, dodajemy pomidory i zioła. Dusimy do rozpadu pomidorów,  dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.