niedziela, 12 czerwca 2016

Wiosenna sałatka z truskawką i nutą sezamową

Wiosennie i kolorowo :-) Moja propozycja sałatki jak najbardziej nadaje się i jako dodatek do potraw grillowych i jako samodzielne danie. Nie mogłam sobie odmówić użycia truskawek, więc jest to sałatka typowo sezonowa ;-)

Składniki:
3 garści rukoli
kilka truskawek
dojrzałe kiwi
opakowanie mini mozzarelli
kukurydza z chilli Bonduelle
sól morska
świeżo mielony pieprz

Składniki na sos:
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka wody
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka miodu

Rukolę myjemy i osuszamy, truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Z kiwi ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Kukurydzę i mozzarellę odsączamy, ser kroimy na pół. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, delikatnie mieszamy, polewamy sosem i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na świeżo, zaraz po przygotowaniu.

Sos:
Olej, wodę, musztardę i miód mieszamy dokładnie w pojemniczku do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę. 

Więcej przepisów znajdziesz tutaj



W parze z sałatką