wtorek, 21 czerwca 2016

Gulasz wieprzowy w gęstym, lekko śmietanowym sosie

Mój numer 1 wśród niedzielnych, rodzinnych obiadów.  Do ziemniaków, kaszy, chleba, ryżu- jak kto woli :-)

Składniki na "rodzinną" ilość:
1.5kg mięsa z szynki wieprzowej
1 duża cebula
2 kieliszki czerwonego wina wytrawnego
1l bulionu warzywnego
kilka plastrów marynowanej papryki
2-3 łyżki mąki
200ml śmietany 18%
Sól, pieprz
Olej

Mięso kroimy w dość dużą kostkę i pieprzymy. W brytfannie lub garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy mięso na dużym ogniu tak, żeby się dobrze zarumieniło. Zalewamy je dwukrotnie winem i całkowicie je odparowujemy. Cebulę kroimy w piórka, dorzucamy do garnka i na małym ogniu całość jeszcze podsmażamy. Następnie zalewamy bulionem i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Całość dusimy ok 30 min. Po czym przyprawiamy do smaku.
Do wysokiego pojemnika wlewamy śmietanę, dodajemy mąki i zimnej wody (ok.100ml). Rozbijamy to tak, żeby nie było grudek. Do gotującego się gulaszu powoli dodajemy śmietanę z mąką, energicznie mieszając.  Wlewamy porcjami sprawdzając, jak gęsty mamy sos. Jeżeli nadal jest zbyt lejący, rozrabiamy mąkę z wodą i dodajemy aż do osiągnięcia pożądanej gęstości. Podajemy z dowolnym dodatkami, ja najbardziej lubię z kaszą gryczaną :-)