środa, 8 czerwca 2016

Duszona wątróbka taka, jaką lubię

Nie każdy lubi wątróbkę. Z dziecinstwa kojarzy mi sie z bardzo suchym daniem, którego nie da się zbyt wiele zjeść.  Jednak w połączeniu ze świeżo mielonym pieprzem i kwaśnymi jabłkami naprawdę robi temat. Jest to danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:
500g wątróbki drobiowej
200g świeżego boczku
3 kwaskowe jabłka
Odrobina oleju
Świeżo mielony pieprz
Sól

Boczek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Solimy, pieprzymy i podsmażamy do zarumienienia. Wątróbkę oczyszczamy z żył i kroimy na spore kawałki.  Dorzucamy do boczku, doprawiamy pieprzem (NIE SOLIMY) i dusimy na wolnym ogniu ok 10-15 min. Po tym czasie solimy i dodajemy pokrojone w kostkę razem ze skórką jabłka.
Dusimy wszystko razem kilka minut, aż jabłka zmiękną. Podajemy na gorąco razem z pieczywem.