niedziela, 26 czerwca 2016

Czerwona fasola w pomidorowym sosie

To jedno z tych dań, które z każdym odgrzaniem smakują jeszcze lepiej. Idealnie nadaje się do zabrania i odgrzania w plenerze lub zapakowania w słoiki. Można jeść z pieczywem lub bez dodatków, bo dzięki fasoli jest syte samo w sobie.

Składniki na 2-3 porcje:
250g kiełbasy podwawelskiej lub śląskiej
1 spora cebula
puszka fasoli
puszka krojonych pomidorów
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka ostrej papryki
odrobina oleju
sól, świeżo mielony pieprz

Kiełbasę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy kiełbasę. Cebulę kroimy w piórka i dorzucamy do podsmażonej kiełbasy.
Jeżeli wędlina jest zbyt tłusta to odlewamy nadmiar wytopionego tłuszczu. Fasolę odsączamy, płuczemy i razem z pomidorami dodajemy do garnka. Dusimy ok. 10-15 min. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy.
Najlepiej jeść odgrzane dnia następnego. Na zdjęciu głównym fasolka podana z domowym pieczywem, na które przepis znajdziecie tutaj