niedziela, 8 maja 2016

Rozgrzewająca, pikantna zupa gulaszowa

Upałów ciągle brak, a wieczory są naprawę chłodne, więc przepis na taką rozgrzewającą "od środka" zupkę na pewno jeszcze przed latem się przyda. Przyznam się, że pierwszy raz wyszła taka, jak powinna, a to dzięki ogórkom kiszonym zapożyczonym z przepisu na soliankę, którą ostatnio robiłam.

Składniki:
0,5kg mięsa wieprzowego z szynki
ok 1,5 l bulionu
2 marchewki
2 średnie cebule
1 pietruszka
kawałek selera
papryka
2 ogórki kiszone
4-5 ziemniaków
puszka krojonych pomidorów
1 łyżka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki chilli
masło
olej
sól

Mięso kroimy w kostkę, Do garnka wlewamy odrobinę oleju i smażymy mięso do zarumienienia.
Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do garnka i trzymamy na niedużym ogniu, żeby się ładnie zeszkliła. Marchew, pietruszkę, seler drobno kroimy, z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Wszystkie te warzywa wrzucamy na rozgrzane na patelni masło i chwilę dusimy.
Warzywa przerzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki, dodajemy do zupy i gotujemy tak długo, aż będą miękkie. Ogórki kroimy w plasterki (albo trzemy na tarce) i razem z pomidorami dodajemy do zupy jak ziemniaki będą już miękkie. Przyprawiamy ją papryką, chilli i solimy do smaku. Gotujemy wszystko razem przez ok. 10 min i podajemy najlepiej gorące.
Smacznego :-)