czwartek, 19 maja 2016

Naleśniki z mięsem mielonym i sosem pomidorowym

Dzisiaj na kolację zaproponowałam wytrawne naleśniki. Po wczorajszych naleśnikach na słodko postanowiłam zrobić kolejne dla zapamiętania przepisu na ciasto (z książki kucharskiej M. Monatowej).
 Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj


Składniki na farsz:
400g mięsa wołowego (może być mieszane)
tymianek
oregano
majeranek
ser żółty
olej
sól i pieprz

Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy mięso, solimy, pieprzymy i dodajemy po pół garści przypraw. Smażymy do zarumienienia mięsa. Ser ścieramy na tarce. Na każdego naleśnika nakładamy mięso i posypujemy serem.
Składamy w trójkąty i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 20 min.

Składniki na sos:
puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
pół małej cebuli
pół łyżeczki papryki słodkiej
pół garści bazylii
szczypta chilli
pół łyżeczki cukru
sól
łyżeczka oliwy z oliwek

W rondelku rozgrzewamy oliwę. Obieramy czosnek i wyciskamy przez praskę. Chwilę go podsmażamy i dodajemy utartą na drobnych oczkach cebulę. Lekko ją przysmażamy. Pomidory przecieramy przez sitko i dodajemy do rondla. Doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy. Trzymamy na ogniu w odkrytym naczyniu, żeby sos zgęstniał (ok 10-15 min.).
Wyjęte z piekarnika naleśniki wykładamy na talerz i polewamy sosem.
Smacznego :-)