wtorek, 24 maja 2016

Moja propozycja na młodą kapustę

Aktualnie stoiska warzywne wyglądają bardzo zachęcająco.  Upolowałam więc młodą kapustę i młode ziemniaki. Jako że nie lubię się przemęczać to dania jednogarnkowe są moimi ulubionymi. Szczególnie takie, które po odgrzaniu smakują jeszcze lepiej.

Składniki:
5 lasek śląskiej
1 spora kapusta
1 średnia cebula
9-10 średnich pieczarek
5 średnich ziemniaków
2 marchwie
Słoiczek koncentratu pomidorowego
3-4 liście laurowe
ziele angielskie
sól
pieprz świeżo mielony
olej

W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażamy dalej, aż pieczarki będą miękkie.  Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, chwilę wszystko dusimy i wrzucamy ziemniaki.
W tym czasie szatkujemy i dorzucamy kapustę.  Dolewamy odrobinę wody (ok pół szklanki), dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dusimy aż ziemniaki będą miękkie.
Na koniec dokładamy koncentrat i przyprawiamy do smaku. Gotujemy wszystko razem ok 10 min. Najlepsze jest na drugi dzień jak smaki się "przegryzą".