wtorek, 17 maja 2016

Kurczak słodko-kwaśny do ryżu

Szybki obiad w smaku przypominający sos, który można kupić w słoiku.  Tylko lepszy :-) 
Potrzebujemy:
Podwójną pierś z kurczaka
1 cebulę
1 paprykę 
Puszkę krojonych pomidorów 
Puszkę ananasa w syropie 
1 cytrynę 
Łyżeczkę słodkiej papryki
Szczyptę chilli  (w moim wykonaniu 1/3 łyżeczki)
2 łyżeczki miodu
Sól, pieprz 
Łyżkę oliwy z oliwek 
Łyżkę mąki ziemniaczanej 

Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Solimy, pieprzymy, smażymy do zarumienienia. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy do zeszklenia cebuli. Z papryki wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.  Wrzucamy do mięsa razem z pomidorami z puszki. Dusimy wszystko ok. 10 min.
Po tym czasie dodajemy ananasa (jeżeli mamy go w plastrach, kroimy je w kostkę) razem z sokiem. Zostawiamy do zagotowania. Następnie wyciskamy sok z cytryny, dodajemy paprykę, chilli i miód. Solimy do smaku. Rozrabiamy łyżkę mąki z odrobiną wody i zaciągamy sos.